Van den Elzen caravans

Caravan tips en weetjes

Tips voor het stallen van uw caravan

Helaas komt ook het kampeerseizoen weer een keer tot zijn einde. Zodra het minder weer wordt zijn dat de eerste tekenen dat de meeste caravans binnenkort hun stalling voor de winter op gaan zoeken. Wanneer de zon dan over een aantal maanden weer volop gaat schijnen, wilt u natuurlijk zo snel mogelijk uw caravan ophalen en eropuit trekken. Om ervoor te zorgen dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan, is het belangrijk dat u op een aantal punten let wanneer u de caravan gaat stallen. Met deze tips voorkomt u dat uw caravan schade oploopt tijdens de stallingsperiode.

Overdekte stalling

Overdekte stalling

Allereerst is het belangrijk dat u voor een overdekte winterstalling kiest, zodat uw caravan beschermt is tegen wind, regen en zon. Verschillende weersinvloeden kunnen uw caravan namelijk flink beschadigen. Daarnaast is Uv-straling niet goed voor de rubberen afdichtingen, stickers, ramen en caravanbanden. Door de straling kunnen kitranden, ramen en banden gaan uitharden, waardoor ze kunnen gaan scheuren of afbrokkelen. Een tip om dit te voorkomen is het strooien van talkpoeders op de rubbers van de deur en de andere rubbers van de caravan in te smeren met vaseline. Om er zeker van te zijn dat uw caravan schade vrij de winter doorkomt, kunt u uw caravan bijvoorbeeld het beste in uw garage stallen. Heeft u thuis niet voldoende ruimte voor het stallen van uw caravan? Geen zorgen. Er zijn namelijk door heel Nederland vele stallingen waar u uw caravan kunt laten stallen. Hier kunt u op afspraak uw caravan afleveren en na de winter weer ophalen voor het kampeerseizoen. 

Poetsen

Het is natuurlijk fijn om aan het begin van het nieuwe seizoen met een schone en frisse caravan op pad te gaan. Daarnaast is het ook beter voor de caravan om hem goed te poetsen voordat hij de stalling ingaat. Tijdens het kampeerseizoen komt er vuil op de buitenkant van uw caravan. Het is het beste om dit zo snel mogelijk schoon te maken. In ieder geval voordat hij naar de stalling gaat. Wanneer u dit niet doet wordt het een vervelende klus om al het oude vuil van de caravan te boenen. Van den Elzen caravans en recreatie heeft een groot assortiment aan schoonmaakmiddelen en -spullen om de caravan een goede wasbeurt te geven. Zorg ervoor dat ook binnenin de caravan alles goed schoongemaakt is. Wanneer er geen stof en kruimels meer in de caravan liggen, is de kans op ongedierte een stuk kleiner. Een goede tip om nare en muffe geurtjes te voorkomen is het op een kier laten staan van de koelkast en andere kastjes in de caravan. Daarnaast is het slim om de kussens in de caravan op hun zijkant te leggen. Zo kunnen de kussens luchten en vindt ongedierte het geen geschikte plaats om de winter door te brengen.

Poetsen
Waterleidingen

Waterleidingen

Het is belangrijk dat u de waterleiding en de boiler van uw caravan aftapt. Er zit namelijk water in uw boiler en door hem voor de stallingsperiode leeg te maken voorkomt u schade door bevriezing, groei van bacteriën of aanslag. Stilstaand water kan namelijk zorgen voor viezigheid in uw boiler. Ook kan het erg koud worden in een stalling, wat er voor kan zorgen dat het water in de boiler bevriest en schade veroorzaakt. Het aftappen van de waterleiding en de boiler kunt u doen met speciale aftapkraantjes. Zodra u boiler leeg is kunt u deze veilig stallen. 

Gasflessen

Het is verstandig om de gasflessen in uw caravan af te sluiten en af te koppelen. Iedere caravanstalling heeft zijn eigen regels, maar vaak mogen gasflessen tijdens de stalling niet in de caravan blijven staan. Dit heeft te maken met het risico van de gasflessen en de verzekering die hierbij hoort. Gasflessen kunnen zonder enige aankondiging uit exploderen en dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Haal uw gasflessen dus uit de caravan en neem deze mee naar huis of zet ze in een aparte ruimte in de stalling, wanneer deze aanwezig is. Doe daarnaast een plastic zakje om de gasdrukregelaar. Zo kan er geen stof of vuil in de gasslangen komen.

Gasflessen
Beweging

Beweging

Uw caravan wordt niet voor niets een huisje op wielen genoemd. Het is dus prettig dat de caravan, ook in geval van nood, makkelijk kan bewegen en verplaatsen. Om ervoor te zorgen dat de caravan snel verplaatst kan worden in de stalling, is het slim om de poten van de caravan niet uit te draaien tijdens het stallen. Daarnaast is het slim om de handrem er niet op te zetten wanneer u de caravan stalt. Zo voorkomt u dat de handrem vast gaat roesten of bevriest en u tijdens het ophalen geen beweging meer in uw caravan krijgt. Om ervoor te zorgen dat uw caravan niet zelf aan het rollen gaat, kunt u wielklemmen gebruiken om de caravan op zijn plaats te houden.

Oppompen

Wanneer uw caravan voor een langere tijd stilstaat in de stalling, heeft u kans op vierkante banden. Dit wil zeggen dat er vlakke plekken in de banden ontstaan, op de plaats waar de banden de grond raken. Dit zult u voelen wanneer u met de caravan gaat rijden. Om dit te voorkomen kunt u de banden iets harder oppompen dan de voorgeschreven bandenspanning. Het wordt aangeraden om de banden 0,2 tot 0,4 bar harder op te pompen. Een bandenspanningsmeter kan u helpen met het oppompen van uw banden tot de juiste hardheid. 

Oppompen
Accu

Accu

Als laatste is het belangrijk om de accu uit de caravan te halen tijdens de stallingsperiode. Het is belangrijk om goed voor uw accu te zorgen, zodat uw accu nog in topconditie is wanneer het volgende kampeerseizoen begint. U kunt uw accu tijdens deze periode aan een acculader, ook wel druppellader, leggen of eens in de zoveel tijd weer tot 100% opladen.

BOVAG reparatie en onderhoud

Mocht er alsnog schade ontstaan aan de caravan, dan kunt u bij Van den Elzen caravans en recreatie terecht voor schadeherstel door ons vakkundig personeel in de werkplaats. Verder wordt er geadviseerd om uw caravan één keer in de twee jaar een onderhoudsbeurt te geven. Voor een BOVAG onderhoudsbeurt kunt u bij van den Elzen caravans en recreatie terecht. Bij de BOVAG onderhoudsbeurt wordt uw caravan op  ruim 60 punten gecontroleerd, gereinigd, afgesteld en indien nodig gesmeerd. Bij iedere onderhoudsbeurt worden de gasleidingen afgeperst en de wielen en de remtrommels gedemonteerd om de remmen te reinigen en optimaal af te stellen. Daarnaast wordt er een remmentest en weging uitgevoerd, inclusief een testrapport. Na de BOVAG onderhoudsbeurt is u caravan weer goedgekeurd om veilig mee op reis te gaan. 

BOVAG reparatie en onderhoud