home / caravan tips / tips voor het stallen van uw caravan
Tips voor het stallen van uw caravan

De zon maakt langzaam plaats voor de regen en donkere dagen. De eerste tekenen dat de meeste caravans binnenkort hun stalling voor de winter op gaan zoeken. Wanneer de zon over een aantal maanden weer volop gaat schijnen, wilt u natuurlijk zo snel mogelijk uw caravan ophalen en eropuit trekken. Om ervoor te zorgen dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan, is het belangrijk dat u op een aantal punten let wanneer u de caravan gaat stallen.

Overdekte stalling
Allereerst is het belangrijk dat u voor een overdekte winterstalling kiest. Verschillende weersinvloeden kunnen uw caravan flink beschadigen. Daarnaast is Uv-straling niet goed voor de rubberen afdichtingen, stickers, ramen en caravanbanden. Door de straling kunnen kitranden, ramen en banden gaan uitharden, waardoor ze kunnen gaan scheuren of afbrokkelen. Een tip om dit te voorkomen is het strooien van talkpoeders op de rubbers van de deur en de andere rubbers van de caravan in te smeren met vaseline.

Poetsen
Het is natuurlijk fijn om aan het begin van het nieuwe seizoen met een schone en frisse caravan op pad te gaan. Daarnaast is het ook beter voor de caravan om hem goed te poetsen voordat hij de stalling ingaat. Tijdens het kampeerseizoen komt er vuil op de buitenkant van uw caravan. Het is het beste om dit zo snel mogelijk schoon te maken, maar in ieder geval voordat hij naar de stalling gaat. Wanneer u dit niet doet wordt het een vervelende klus om al het oude vuil van de caravan te boenen. Van den Elzen caravans en recreatie heeft een groot assortiment aan schoonmaakmiddelen en -spullen om de caravan een goede wasbeurt te geven.
Zorg ervoor dat ook binnenin de caravan alles goed schoongemaakt is. Wanneer er geen stof en kruimels meer in de caravan liggen, is de kans op ongedierte een stuk kleiner. Een goede tip om nare en muffe geurtjes te voorkomen is het op een kier laten staan van de koelkast en andere kastjes in de caravan. Daarnaast is het slim om de kussens in de caravan op hun zijkant te leggen. Zo kunnen de kussens luchten en vindt ongedierte het geen geschikte plaats om de winter door te brengen.

Waterleidingen
Het is belangrijk dat u de waterleiding en de boiler van uw caravan aftapt. Hiermee voorkomt u schade door bevriezing, groei van bacteriën of aanslag. Het aftappen van de waterleiding en de boiler kunt u doen met speciale aftapkraantjes.

Gasflessen
Het is verstandig om de gasflessen in uw caravan af te sluiten en af te koppelen. Iedere caravanstalling heeft zijn eigen regels, maar vaak mogen gasflessen tijdens de stalling niet in de caravan blijven staan. Dit heeft te maken met het risico van de gasflessen en de verzekering die hierbij hoort. Gasflessen kunnen zonder enige aankondiging uit exploderen en dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Haal uw gasflessen dus uit de caravan en neem deze mee naar huis of zet ze in een aparte ruimte in de stalling, wanneer deze aanwezig is. Doe daarnaast een plastic zakje om de gasdrukregelaar. Zo kan er geen stof of vuil in de gasslangen komen.

Beweging
Uw caravan wordt niet voor niets een huisje op wielen genoemd. Het is dus prettig dat de caravan, ook in geval van nood, makkelijk kan bewegen en verplaatsen. Om ervoor te zorgen dat de caravan snel verplaatst kan worden in de stalling, is het slim om de poten van de caravan niet uit te draaien tijdens het stallen.
Daarnaast is het slim om de handrem er niet op te zetten wanneer u de caravan stalt. Zo voorkomt u dat de handrem vast gaat roesten of bevriest en u tijdens het ophalen geen beweging meer in uw caravan krijgt. Om ervoor te zorgen dat uw caravan niet zelf aan het rollen gaat, kunt u wielkegs gebruiken om de caravan op zijn plaats te houden.

Oppompen
Wanneer uw caravan voor een langere tijd stilstaat in de stalling, heeft u kans op vierkante banden. Dit wil zeggen dat er vlakke plekken in de banden ontstaan, op de plaats waar de banden de grond raken. Dit zult u voelen wanneer u met de caravan gaat rijden. Om dit te voorkomen kunt u de banden iets harder oppompen dan de voorgeschreven bandenspanning. Het wordt aangeraden om de banden 0,2 tot 0,4 bar harder op te pompen.

Accu
Als laatste is het belangrijk om de accu uit de caravan te halen tijdens de stallingsperiode. Het is belangrijk om goed voor uw accu te zorgen, zodat uw accu nog in topconditie is wanneer het volgende kampeerseizoen begint. U kunt uw accu tijdens deze periode aan een druppellader leggen of eens in de zoveel tijd weer tot 100% opladen.

BOVAG reparatie en onderhoud
Mocht er alsnog schade ontstaan aan de caravan, dan kunt u bij Van den Elzen caravans en recreatie terecht voor reparatie door ons vakkundig personeel in de werkplaats. Ook voor de BOVAG onderhoudsbeurt kunt u telefonisch of via de website eenvoudig een afspraak maken.

Afspraak maken?

Wilt u een afspraak maken? Vul dan onderstaand contactformulier in.