home / caravan tips / de regels van het rijbewijs voor rijden met een caravan
De regels van het rijbewijs voor rijden met een caravan

Soms is alleen rijbewijs B voldoende en in andere gevallen heeft u een extra rijbewijs nodig. Hieronder staat uitgelegd welk rijbewijs u nodig heeft voor bepaalde gewichten en combinaties. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Rijden met een B-rijbewijs

Er zijn een paar situaties waarin een B-rijbewijs volstaat wanneer u met de caravan op pad gaat.

Zolang de caravan inclusief het laadvermogen niet meer weegt dan 750 kilo, mag u met een normaal autorijbewijs de weg op. Dit mag ook wanneer het maximale gewicht van de caravan plus het maximale gewicht van de auto samen niet meer dan 3500 kilo bedraagt.

Let op: het gaat alleen om het maximaal toegestane gewicht van de auto en de caravan, zoals deze op de kentekenkaart staan.

Deze gewichten kunt u online opvragen bij de RDW aan de hand van het kenteken van de auto en de caravan. Kijk hiervoor op het tabblad ‘basis’ bij gewichten.

Rijden met een B+ of BE-rijbewijs

Wanneer uw combinatie meer weegt dan 3500 kilo, maar minder dan 4250 kilo, heeft u het rijbewijs B+ met code 96 nodig. In Nederland is het examen van deze nieuwe rijbewijscategorie echter gelijk aan het BE-rijbewijs. Wanneer u slaagt voor dit examen, kunt u op speciaal verzoek kiezen voor het rijbewijs B+, maar met het BE-rijbewijs heeft u meer mogelijkheden. De enige beperking die op het BE-rijbewijs van toepassing is, is dat de caravan niet meer mag wegen dan 3500 kilo.

Kenteken(s) aanpassen

Soms kan het gunstig zijn om, door een kleine aanpassing van de maximale gewichten op het kentekenbewijs, toch aan de wettelijke eisen te voldoen. U kunt bijvoorbeeld het laadvermogen van uw auto of caravan administratief laten terugbrengen, zodat u onder de 3500 kilo blijft.

Het aanpassen van het kentekenbewijs is enkel een administratieve verandering, waarbij aan de auto of caravan niets veranderd. De aanpassing kan later altijd weer ongedaan worden gemaakt. De kosten van een verandering op het kentekenbewijs bedragen ongeveer €60,00. Op de website van het RDW vindt u meer informatie.

Afspraak maken?

Wilt u een afspraak maken? Vul dan onderstaand contactformulier in.