home / caravan tips / controleren voor vertrek
Controleren voor vertrek

De vakantietijd is weer aangebroken. Het liefst trekt u de caravan uit de stalling en gaat u meteen op pad, maar er zijn een aantal dingen die u voor vertrek het beste kunt controleren. Zo komt u op de vakantiebestemming niet voor onaangename verrassingen te staan.

Bandenspanning en de kogeldruk

Doordat de caravan een tijd stil heeft gestaan, kan de bandenspanning zijn afgenomen. De juiste bandenspanning is niet alleen belangrijk voor het rijcomfort, maar ook voor de veiligheid. De oppervlakte van de band op de weg wordt groter wanneer de band te zacht is. Tijdens het rijden ontstaat er dan meer wrijving en door de toegenomen warmte in de band kan de band klappen. Daarnaast verbruikt u ook veel meer brandstof wanneer uw banden niet de juiste spanning hebben. De bandenspanning kunt u eenvoudig zelf meten met een bandenspanningsmeter.

Naast de bandenspanning is het ook belangrijk dat u de kogeldruk van de caravan controleert met een caravanweger.

Verlichting

In de stalling kan het soms erg koud worden en kunnen lampjes of bedradingen kapot gaan of verslijten. Het is verstandig om voor vertrek even alle binnen- en buitenverlichting te controleren, zodat u onderweg en op bestemming niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Watersysteem

Wanneer u de caravan wegzet na het kampeerseizoen kan het zijn dat er wat water achterblijft. Het is slim om de leidingen aan het begin van een nieuw seizoen even door te spoelen, eventueel met een reiniger. Daarnaast is het ook prettig om met een schone watertank op vakantie te gaan. Voor het reinigen van de watertank kunt u de producten van 123 gebruiken. Een ontkalker kan ervoor zorgen dat alles er weer schoon uitziet en naar behoren werkt.

Gassysteem

Naast het controleren van de inhoud van de gasfles, is het ook belangrijk om de gasslangen en drukregelaar(s) te controleren. Deze mogen niet ouder zijn dan vier jaar, omdat het risico op lekkage dan toeneemt. Oude gasslangen en drukregelaars vervangt u makkelijk zelf of u gaat langs bij uw onderhoudsbedrijf.

Schotel checken

Om te voorkomen dat u op uw vakantiebestemming dagen bezig bent met het uitrichten en instellen van uw schotel, raden wij aan om deze thuis alvast een keer op te zetten en uit te testen. Zo kunt u op uw vakantiebestemming snel achterover leunen en genieten van uw favoriete programma’s.

 Er wordt geadviseerd om uw caravan één keer in de twee jaar een onderhoudsbeurt te geven. Voor een BOVAG onderhoudsbeurt kunt u bij van den Elzen caravans en recreatie terecht.

Afspraak maken?

Wilt u een afspraak maken? Vul dan onderstaand contactformulier in.